Betekenis Lede

Wat betekent Lede? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord Lede. Je kunt ook zelf een definitie van Lede toevoegen.

1.

0   0

lede


 • onbepaalde vorm meervoud van de stellende trap van led
 • ( overgankelijk ) (een hond) leiden , (een paard) geleiden (beheersen, beheren) «Han leder hunden i bånd.» Hij leidt de hond aan de lijn.
 • ( overgankelijk ) leiden (een bepaalde richting geven) «Hun leda samtalen inn på et nytt emne.» Ze leidde het gesprek naar een nieuw onderwerp. «Dere leda kloakken ut i sjøen.» Zij leidden het rioolwater eruit naar het meer.
 • ( overgankelijk ) geleiden (doorlaten) «Vann leder elektrisitet.» Water geleidt elektriciteit.
 • ( overgankelijk ) leiden (leidinggeven) «Hun leder en bedrift.» Ze leidt een bedrijf.
 • ( onovergankelijk ) leiden (vooropgaan of bovenaan staan, een voorsprong hebben, aan kop lopen) «Ajax leder i Premier League i fotball.» Ajax leidt in de eredivisie van het voetbal.
 • een diep gevoel van onlust aan het leven
 • ( overgankelijk ) (een hond) leiden , (een paard) geleiden (beheersen, beheren)
 • ( overgankelijk ) leiden (een bepaalde richting geven)
 • ( overgankelijk ) geleiden (doorlaten)
 • ( overgankelijk ) leiden (leidinggeven)
 • ( onovergankelijk ) leiden (vooropgaan of bovenaan staan, een voorsprong hebben, aan kop lopen)
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 2.

  0   0

  lede


  wetering, afwateringskanaal
  Bron: home.planet.nl/~dumon002/

  3.

  1   1

  Lede


  Lede is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente telt meer dan 18.000 inwoners, die Ledenaars worden genoemd. De spotnaam voor Ledenaars is de hovaardige boeren. De landelijke gemeente in de Denderstreek is centraal gelegen tussen de centrumsteden Gent, Aalst en Dendermonde. De Wellebeek die er stroomt behoort tot het stroomgebied van de Molenbeek.
  Bron: nl.wikipedia.org

  4.

  0   0

  Lede


  Lede is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Samen met Wannegem vormt het Wannegem-Lede, een deelgemeente van Kruishoutem. Wannegem was begin 19de eeuw een zelfstandige gemeente en vormt het zuidoostelijk deel van de deelgemeente.
  Bron: nl.wikipedia.org

  5.

  0   0

  lede


  lieverlede (van lieverlede), dial. (Zaansch, gron.) van lieverlade (-laad), mnl. van of bî liever lade(n) (ā, â?) “kalm, langzamerhand”. -lede kan zijn opgekomen onder invloed van Kil. lede “gradus, gressus”, dat bij *lîþanan “gaan” (zie lijden) hoort. Mnl. lade kan niet, zooals men wel heeft gemeend, een frisisme met â voor ai zijn: het is al vroeg-mnl. in deze uitdr. zeer gewoon. Ook oostfri. komt mit lêfer lade voor. Oorsprong onzeker. Is lade soms met Kil. laede “plank” (zie lat) identisch? Dan liet de uitdrukking zich vergelijken met ons van een leien dakje: ’t bnw. lief zou echter vreemd zijn en niet voldoende verklaard door de alliteratie.
  Bron: etymologiebank.nl

  6.

  0   0

  lede


  wetering, afwateringskanaal
  Bron: dumont-andre.nl

  7.

  0   0

  lede


  wetering, afwateringskanaal
  Bron: home.planet.nl

  8.

  0   3

  Lede


  Lede is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente telt meer dan 18.000 inwoners, die Ledenaars worden genoemd. De spotnaam voor Ledenaars is de hovaardige boeren. De landelijke gemeente in de Denderstreek is centraal gelegen tussen de centrumsteden Gent, Aalst en Dendermonde.
  Linda op 2017-01-21


  Betekenis van Lede toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Ledah Ledeboerianen >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen