Betekenis Gladiool

Wat betekent Gladiool? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord Gladiool. Je kunt ook zelf een definitie van Gladiool toevoegen.

1.

3   2

gladiool


gladiool: (meestal in verbindingen zoals achterlijke* gladiool) dwaas, stommeling. Lollige gladiool is een scheldwoord dat in Amsterdam vaak wordt geroepen tegen een trambestuurder wanneer deze aanhoudend zit te bellen achter een linksafslaande auto die moet wachten op het verkeer van de andere kant. Het invectief werd al gesignaleerd in 1986 door de Literatuurkrant en in 1989 door Hoppenbrouwers.Volkstheater voor iedereen, ‘van gladiool tot halve zool’, om het op zijn Utrechts uit te drukken. (Het Parool, 14/05/1993) Het is voor het eerst sinds jaren dat ik iets aan het doen ben, wat ik niet beheers. Wat elke gladiool die me links of rechts voorbijraast beter doet dan ik, en dat is moeilijk te verkroppen. (Jan Rot in Nieuwe Revu, 21/12/1994)
Bron: etymologiebank.nl

2.

0   2

Gladiool


Gladiolus is een geslacht van vaste planten uit de lissenfamilie (Iridaceae). De planten worden ook wel zwaardlelie genoemd. De botanische naam is afgeleid van het Latijn en is een verkleinwoord van gladius, dat zwaard betekent. Het geslacht komt van nature voor in Zuid-Europa, Azië, West-Afrika en Zuid-Afrika. Het centrum van de diversiteit bevindt zich in de Kaapflora in zuidelijk Afrika. Het geslacht bevat ongeveer 260 soorten, waarvan 250 voorkomen in Sub-Saharisch Afrika, met name in Zuid-Afrika. Ongeveer tien soorten komen voor in Eurazië. Zo'n 160 soorten zijn endemisch in het zuiden van Afrika en 76 soorten komen voor in tropisch Afrika. De bloemen van wilde soorten variëren in grootte van zeer klein tot 40 mm in diameter. De bloeiwijzen bestaan uit één of meerdere bloemen. De stengels zijn over het algemeen niet vertakt. Ze bevatten één tot negen zwaardvormige, gegroefde bladeren, die worden omegeven door een omhulsel. De bladeren zijn in doorsnede kruisvormig of vlak. De soorten zijn veel gekruist en hebben een breed scala aan kleurrijke bloemen opgeleverd. De belangrijkste hybridegroepen zijn verkregen door het kruisen van vier of vijf soorten; grandiflorus, primulines en nanus. Ze worden veel toegepast als snijbloem. Het merendeel van de soorten in dit geslacht zijn diploïd met dertig chromosomen, maar de Grandiflora-hybriden zijn tetraploïd en bezitten zestig chromosomen. Dit komt doordat de stamvader van deze hybriden de tetraploïde Gladiolus dalenii is.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van Gladiool toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Oostendorper watermolen Logain Ablar >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen