Betekenis Euforie

Wat betekent Euforie? Hieronder vind je 14 betekenissen van het woord Euforie. Je kunt ook zelf een definitie van Euforie toevoegen.

1.

5   0

euforie


eu·fo·rie (de; v) gevoel van bijzondere vrolijkheid
Bron: vandale.nl

2.

5   0

Euforie


Euforie is het gevoel van extreme vreugde bij een persoon. Synoniemen zijn opgewektheid en jubelstemming. Wanneer een persoon euforisch is, ervaart diegene een extreem gevoel van blijdschap. Dit kan zijn na het voltooien van een opdracht, missie of taak, maar ook bij bijvoorbeeld sportprestaties. Het is vaak een overdreven vrolijke en blije stemming. Na een zware prestatie of taak, beleeft men een gevoel van opluchting en blijdschap, waardoor euforie ontstaat. "Na het fluitsignaal heerste er euforie in de Arena, Ajax is kampioen!" Hier delen mensen dus het gevoel van euforie na het winnen van de kampioensbeker, waarvoor een behoorlijke prestatie is geleverd. Een synoniem van euforie is opgewektheid: "Zij beleefde een gevoel van opgewektheid na het oplossen van de laatste opdracht." Hier is degene dus erg opgewekt nadat ze de oplossing heeft gevonden. Een ander synoniem is jubelstemming. "De klas was in een jubelstemming toen de bel rinkelde; de leerlingen hadden vakantie!" In dit geval verkeerde de klas dus in een euforische stemming, omdat de leerlingen extreem blij waren met hun vakantie.
Bron: ensie.nl

3.

4   0

Euforie


(Engels: Euphoria) verhoogd gevoel van welzijn
Bron: gezondheidsplein.nl

4.

3   2

Euforie


Een overdreven goede stemming hebben, dit gaat vaak samen met een optimisme dat niet reëel is
Bron: www.dokterdokter.nl

5.

2   1

euforie


verhoogd gevoel van welzijn; gevoel van zeer groot welbehagen; gevoel van zich wel te bevinden; ook kunstmatig opgewekt door het gebruik van opium enz., en bij sommige ziektetoestanden bestaand
Bron: nl.wiktionary.org

6.

2   1

Euforie


(Engels: Euphoria) verhoogd gevoel van welzijn
Bron: ziekenhuis.nl

7.

2   1

Euforie


verhoogd gevoel van welzijn
Bron: medisch-woordenboek.nl

8.

2   1

euforie


 eu·fo·rie de; v gevoel van bijzondere vrolijkheid
Bron: vandale.nl

9.

2   1

euforie


euforie zn. ‘roes’ Vnnl. euphoria “lichtdraaghlijkheidt”, ‘lijdzaamheid’ [1688; Meijer]; nnl. euphoria ‘welzijn; het slagen (van een medische ingreep)’ [1832; Weiland], euphorie ‘id.; het makkelijk verdragen van pijn; het goed bekomen (van voedsel)’ [1847; Kramers], euforie ‘goed gevoel, kunstmatig opgewekt door gebruik van opium enz.’ [1925; Dale], ‘uitbundige stemming’ [1936; WNT Aanv.]. Ontleend aan Grieks euphoríā ‘het makkelijk verdragen van iets; welzijn, tevredenheid; vruchtbaarheid’, afgeleid van het bn. eúphoros ‘makkelijk dragend, licht (te dragen), goed vruchtdragend’. Dit is zelf weer een afleiding van het werkwoord euphoreĩn ‘vruchtbaar zijn’, gevormd uit het voorvoegsel eu- ‘goed’, zoals in → evangelie, en phérein ‘dragen’, verwant met → baren. De eerste attestatie van Frans euphorie dateert van 1732. Het was een medische term die ‘algemeen gevoel van welbehagen’ en ook ‘toestand van overspannen-zijn’ betekende. Deze betekenis correspondeert met de Nieuwnederlandse; mogelijk ontleende het Nederlands deze betekenistoepassing medio 19e eeuw aan het Frans, waardoor het al bestaande (vroeg)nnl. euphorie een ruimer semantisch bereik kreeg. Een andere mogelijkheid is rechtstreekse ontlening door het Nederlands aan het (wetenschappelijke) Grieks, met een parallelle ontleningslijn in het Frans. In de 20e eeuw komt euforie in alledaags taalgebruik voor voor ‘welzijn’ en voor ‘(bijna ziekelijke) opgewektheid (al dan niet veroorzaakt door verdovende middelen)’.
Bron: etymologiebank.nl

10.

2   1

Euforie


een gevoel van welbehagen hebben, een goede stemming hebben, zich prettig voelen. Euforie treedt vaak op t.g.v. hersenbeschadiging.
Bron: mscenter.be

11.

2   1

euforie


verhoogd gevoel van welzijn die niet overeenstemt met feitelijke omstandigheden
Bron: collegenet.nl

12.

1   1

euforie


overdreven goede stemming, veelal gepaard gaand met een niet reëel optimisme; tgst. dysforie.
anoniem op 2016-02-17

13.

2   3

euforie


gevoel van welbehagen; roes
Bron: collegenet.nl

14.

1   2

euforie


overdreven goede stemming, veelal gepaard gaand met een niet reëel optimisme; tgst. dysforie.
anoniem op 2016-02-17


Betekenis van Euforie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Eufemisme Eugen >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen