Betekenis Empathie

Wat betekent Empathie? Hieronder vind je 26 betekenissen van het woord Empathie. Je kunt ook zelf een definitie van Empathie toevoegen.

1.

12   4

Empathie


Empathie is het aanvoelen, openstaan en sensitief zijn voor wat er in een
ander omgaat, je blijft in je innerlijk geluk terwijl je toch aanwezig bent voor de pijn van een ander en geeft hem/haar de gelegenheid terug in zijn/haar centrum te komen.
 Veronique De Locht op 2014-01-06

2.

11   6

empathie


het zich inleven in de belevingswereld van anderen, het zich kunnen verplaatsen in de gevoelens of de gedachtegang van een ander
Bron: sosnuchterheid.org

3.

10   6

empathie


Dit slaat op inlevingsvermogen, dat je met iemand meeleeft, meevoelt. Iemand die veel empathie heeft kan zich goed indenken hoe een ander zich voelt.
 li op 2011-08-04

4.

7   5

Empathie


Empathie is een ander woord voor inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om je in te leven in de gevoelens van anderen. Het woord empathie is afgeleid van het Griekse woord ἐμπάθεια (empatheia), of invoelen.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

3   2

Empathie


Het vermogen om je te kunnen inleven in de belevingswereld van een ander waardoor je je kunt verplaatsen in de gevoelens en gedachtegang van die andere persoon. Het vermogen om de emoties van iemand te begrijpen helpt in de communicatie met die persoon omdat het voorkomt dat je langs elkaar heen communiceert. Goed empathisch vermogen helpt je ook om je boodschap zowel verbaal als non-verbaal te ondersteunen. Er bestaat daardoor geen twijfel over je intenties en oprechtheid. Een goed empatisch vermogen is belangrijk wanneer persoonlijke gevoelens en emoties een belangrijk onderdeel zijn van een bespreking. Mensen zijn dan extra gevoelig voor de oordelen van een ander.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

6.

3   4

Empathie


De emoties en de gevoelens van anderen begrijpen (door je te verplaatsen in de ander) zonder deze zelf te ervaren of te beleven (indien wel gaat het eerder over 'meevoelen met de ander').
Bron: participate-autisme.be

7.

3   4

Empathie


Empathie is het inlevingsvermogen dat iemand bezit om zich in te leven in de situatie en leefwereld van anderen. Het is een belangrijke factor in de omgang met anderen. Empathie is ook een factor die van belang is bij het bepalen van het emotionele quotiënt of EQ van een persoon.
 turelinckx op 2014-04-07

8.

2   3

Empathie


Men haalt het woord empathie en sympathie vaak door elkaar. Empathie is de mogelijkheid van iemand om de gevoelens van een ander te begrijpen en te delen. En sympathie gaat meer over het hebben van medelijden met iemands situatie of gevoel. Empathie is wel een eigenschap die je al jong kunt ontwikkelen en het helpt je zeker bij het communiceren met andere mensen, zonder empathie begrijpen mensen elkaar minder en kunnen ze zich niet inleven in iemands situatie. Sommige beroepen vergen een hoge mate van empathie, zoals bij artsen, hulpverleners, maar ook docenten dienen empathisch te zijn.
 syl123 op 2017-09-21

9.

6   8

empathie


Het inleven in de gevoelens van andere mensen. Mensen met veel empathie worden zelf ook een beetje blij als iemand blij is, of verdrieting als iemand zich rot voelt. Die mensen leven dus echt met je mee, in plaats van dat ze het alleen maar zeggen.
 jur op 2011-08-02

10.

2   4

Empathie


De mate waarin iemand bij zijn emoties kan, ze kan herkennen bij zichzelf en anderen en ze kan verwoorden en er iets mee doen, noemen we ook wel empathie. Mensen die voldoende empatisch kunnen zijn, kennen zichzelf op het emotionele niveau en kunnen met anderen op het gevoelsniveau verkeren, ze zijn [..]
Bron: hetklantenbedrijf.nl

11.

0   3

Empathie


zich inleven met de situatie van de anderen
leuteren wat de andere zeg meeleven voelen de verdrietig en
isabelle op 2016-11-10

12.

1   4

Empathie


Leven is een vorm van Empathie om een ander het gevoel te geven dat hy of zy welkom is.
 ger van dyk op 2016-02-05

13.

1   4

empathie


(psych.) door Rogers omschreven als het vermogen om de ervaringswereld van de cliënt te beleven alsof die van jezelf is, zonder overigens het alsof-karakter van dat beleven ooit te verliezen.
anoniem op 2016-02-17

14.

2   6

empathie


Empathie betekent het inlevingsvermogen. Ofterwijl: of je meelevend bent. Je leeft je dus in in de situatie, emoties en gevoelens van anderen.

Toen Jan zijn been brak, nam Piet tijdelijk zijn baantje als vakkenvuller over. Piet is erg empathisch ingesteld.
 Dennis de Wit op 2011-08-02

15.

2   6

empathie


Empathie is de mate waarin je je kunt inleven in een ander persoon, oftewel je inlevingsvermogen.

"Een autist heeft een opvallend gebrek aan empathisch vermogen"
 Koen op 2011-08-02

16.

2   6

empathie


Intens meeleven. Het zich verplaatsen in de gevoelens van een ander, zoals je veel emoties hebt bij theater en voetbalwedstrijden.
 lar op 2011-08-04

17.

1   5

empathie


Inlevingsvermogen.
Bron: www.thesauruszorgenwelzijn.nl

18.

1   5

empathie


inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid van het invoelen/inleven in een ander. Mensen zouden veel meer empathie moeten tonen.
Bron: nl.wiktionary.org

19.

0   4

empathie


inlevingsvermogen in de gevoelens en emoties van de ander
Bron: thesaurus.politieacademie.nl

20.

1   5

empathie


(engels: empathy) Het kunnen deelnemen in of het indirect ervaren van andermans gevoelens, willen of ideeën.
Bron: aat-ned.nl

21.

0   4

Empathie


Dit woord komt van het Griekse enpatheia, “invoelen” of “mee-lijden”. Het is een deel van de luistervaardigheid, zoiets als het meeresoneren van het ene muziekinstrument met het andere. Verwante woorden, die echter iets anders aanduiden, zijn sympathie en identificatie. Men k [..]
Bron: psychoanalytischwoordenboek.nl

22.

1   5

empathie


empathie inlevingsvermogen 1968 [KWT]
Bron: etymologiebank.nl

23.

0   4

Empathie


is empathie met een ander woord gezegt met iemand medelijden hebben
anoniem op 2015-08-27

24.

2   7

empathie


Het woord empathie is afkomstig van het Griekse empatheia. Empathie is het inlevingsvermogen dat je hebt om je in te leven in gevoelens van anderen. Wanneer je beschikt over empathie kun je jezelf verplaatsen in anderen, wat bijdraagt tot het kunnen begrijpen van anderen. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of kunnen er onoverkomelijke meningsverschillen ontstaan, omdat je elkaar niet goed begrijpt.
 Loraine op 2011-08-02

25.

1   6

empathie


Empathie is een ander woord voor inleving in de gevoelens van een ander. Iemand die empathisch is, kan zich dus makkelijk verplaatsen in hoe een ander denk of voelt. Empathie zorgt ervoor dat wij kunnen meeleven met elkaars problemen, verdriet of geluk.

Hij had bijzonder veel empathie voor het gezin dat zijn huis kwijt was geraakt in de brand.
 katrien op 2011-08-11

26.

2   7

empathie


Het vermogen om de eigen emoties op een ander te projecteren en zich daarmee te identificeren

Bron: de Souffleur - D. Carrisi
 Prins op 2013-03-09


Betekenis van Empathie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< embargo emotioneel >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen