Betekenis Cornelis

Wat betekent Cornelis? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord Cornelis. Je kunt ook zelf een definitie van Cornelis toevoegen.

1.

2   0

Cornelis


Cornelis is een Latijnse jongensnaam en betekent "de gehoornde".
Op betekenis-babynamen.nl hebben 8 Cornelis's hun eigen naam gewaardeerd met 5 sterren(van de 5). Zeer tevreden dus!
Bron: betekenis-babynamen.nl

2.

1   0

cornelis


De betekenis van de naam is niet zeker, mogelijk van Latijns cornu "hoorn", dus "de gehoornde". De heilige Cornelis wordt vaak afgebeeld met een hoorn (cornu) in de hand.
Bron: babynamen.nl

3.

1   0

Cornelis


Cornelis of het Latijnse Cornelius is een voornaam voor jongens. De naam komt echter ook voor als achternaam. Mogelijk komt deze naam van het Latijnse woord cornu, wat hoorn betekent. Cornelis staat dan voor de gehoornde. Varianten van deze jongensnaam zijn Corneel, Cor, Corné en Kees. De vrouwelijke variant is Cornelia. Deze voornaam is voornamelijk populair in Nederland, maar komt ook voor in Vlaanderen. De naam komt ook voor als achternaam.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

0   0

Cornelis


jongensnaam Betekenis: De betekenis van de naam is niet zeker, hij wordt gewoonlijk in verband gebracht met Latijn cornu `hoorn', dus `de gehoornde'. Deze opvatting vinden we al bij Plutarchus, `Quaestiones Romanae', cap. 4. Wetenschappelijk is dit echter niet zeker. Cornelius was reeds de naam van een Romeinse gens (d.i. geslacht, familie), waartoe Oost-mannelijk Cornelius Scipio, Africanus maior (de overwinnaar van Hannibal in 201 voor Christus), behoorde. Een dochter van hem heette Cornelia. De naam kwam in de christelijk sfeer door Cornelius, genoemd in Handelingen (bijbel) 10. Als heilige kan vermeld worden paus Cornelius (251-253). Gewoonlijk wordt hij afgebeeld met een hoorn (cornu) in de hand. Op grond van zijn naam werd hij de beschermheilige van het rundvee (`hoorn'-vee). Kerk. feestdag: 16 september Een oud voorbeeld is: Cornelius, Rijnland 1173 (Littger); in Vlaams komt de naam ook al in de 12e eeuw voor (Leys), in de 14e eeuw zijn er in Leuven al toenamen (evt. familienamen) van afgeleidem In het noorden komt de naam in de 15e eeuw pas sterker op, ook vrouwelijk vormen; in Fries in de 16e eeuWest- In de 16e en 17e eeuw ging hij van Nederlands over naar Engels, doordat mensen die hier vrijheid van geloof hadden gezocht, naar Engels terugkeerdeNoord- In bepaalde streken was Cornelius schutspatroon tegen de kinderstuipen, de convulsies, waarschijnlijk door associatie van de naam met het vreemde woord. Op Amager in Deens, waar zich vroeger veel Hollanders vestigden, komt de naam nog voor in de vorm Crilles en in de familienaam CrilleseNoord- Vaak was er verschil tussen `boeren en burgers' in dorpen: Knelis, Krelis of Nelis tegenover Cor of Kees.
Bron: meertens.knaw.nl

5.

0   1

Cornelis


 • ( mannelijke naam ) jongensnaam
 • ( spellingsalfabet ) spelwoord van het Nederlandse spellingalfabet voor de letter c
  Bron: nl.wiktionary.org


 • Betekenis van Cornelis toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Cornelious Corney >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen