Betekenis Catharina

Wat betekent Catharina? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord Catharina. Je kunt ook zelf een definitie van Catharina toevoegen.

1.

1   0

Catharina


Catharina is een Griekse meisjesnaam en betekent "rein of zuiver".
Op betekenis-babynamen.nl hebben 14 Catharina's hun eigen naam gewaardeerd met 4.5 sterren(van de 5). Zeer tevreden dus!
Bron: betekenis-babynamen.nl

2.

0   0

Catharina


meisjesnaam Betekenis: In het algemeen wordt de naam in verband gebracht met Grieks katharos `rein, schoon, zuiver'. Volgens sommigen echter is hij van alkaterinè, waarop de Rus. vorm (Ekaterina) wijst. De th zou er dan in gekomen zijn onder invloed van het Grieks woord katharos (hoewel men het ook verklaart uit aeikaternè `de altijd reine'). Er is nog een andere verklaring, hetgeen wel op onzekerheid wijst, namelijk uit Syrisch kéthar `kroon'. De naam was al vroeg in de middeleeuwen in West-Europa verbreid en zeer frequent. Deze populariteit gaat terug op: 1) de heilige Catharina van Alexandrië, hier bekend geworden sinds de Kruistochten, zij was martelares in 307. Volgens de legende liet keizer Maxentius haar disputeren met 50 filosofen, die zich daarop bekeerden en gedood werdeNoord- Zij zelf werd gemarteld op een wiel met scherpe punten en gedood. Aangezien haar lijk naar de berg Sinaï gebracht zou zijn, werd deze het centrum van haar verering en vandaar verbreidde de naam zich. Zij is een van de noodhelpers; kerkelijk(e) feestdag: 25 november Voorts Oost-m.: 2) Catharina van Siena in Midden-Italiaans (1347-'80). Zij heeft er veel toe bijgedragen dat de naam populair bleef; kerkelijk(e) feestdag: 30 april. De naam Catharina werd ook door vele vorstinnen in Europa gedragenitivus De benaming van sommige rederijkerskamers in België, `Catharinisten', herinnert eraan dat de eerstgenoemde St. Catharina Oost-mannelijk patrones van de redenaars is. Hoewel er voordien ook sporen van verering zijn, kreeg de naam vooral populariteit vanaf de 13e eeuw, mede Oost-i.voor de kruistochteNoord- Zo vond Debrabandere in Kortrijkse bronnen uit de periode 1300-1350 dat daarin ruim 10% van de vrouwelijk (een variant van) deze naam droeg (Debrabandere 1971). Ofschoon vormen als Kathrina, Katrine ook in de middeleeuwen voorkomen, zijn verlatijnste vormen volgens Lindemans (Album Meertens 106) pas in de 17e-19e eeuw in gebruik gekomen Oost-i.voor het concilie van Trente (zie Inleiding). In Hollands kende men in de middeleeuwse vleivormen als Calle en CallekijNoord- Daarnaast kwamen uit het Zuid- in de 14e eeuw vormen als Kateine en Catelijne, die weer leidden tot verkortingen als Lijne, Lijnken en Lijntje. Trijntje en dergelijke vindt men daarnaast vanaf de 16e eeuw (Hoorn 1514, Rotterdam 1545), terwijI Kaatje, Caatje en dergelijke in de tweede helft van de 17e eeuw verschijnt (Caetgen, Rotterdam 1678). Oud voorbeeld(en) als jongensnaam: Catharinus, Rotterdam 1673.
Bron: meertens.knaw.nl

3.

0   0

catharina


In het algemeen wordt de naam in verband gebracht met Grieks katharos "rein, schoon, zuiver". Dit is echter onzeker. De oudste bronnen geven de naam als Aikaterine, waarvan de betekenis ook onduidelijk is. De populariteit van de naam gaat terug op de heilige Catharina van Alexandrië, martelares in 307. Volgens de legende liet keizer Maxentius haar disputeren met 50 filosofen, die zich daarop bekeerden en gedood werden. Zij is patrones van de redenaars.
Bron: babynamen.nl

4.

0   0

Catharina


De Catharina is een ronde stenen beltkorenmolen te Schijndel, aan de Hoofdstraat. Ze werd gebouwd in 1836. De molen werd gebouwd door een drietal families als beleggingsobject. Ze is tot 1957 in bedrijf geweest. Hoewel de molen in 1978 gerestaureerd werd, werd er nauwelijks mee gewerkt waardoor opnieuw verval intrad. Herstel volgde in 1987 maar ook daarna bleef de molen vrijwel werkloos waardoor het verval opnieuw toesloeg. In 2011-2012 is de molen uitgebreid gerestaureerd. Sinds 2014 wordt er weer regelmatig op zaterdagen gedraaid met de molen.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   0

Catharina


Catharina of Catherina is een meisjesnaam van Griekse oorsprong en is afgeleid van het Griekse woord katharos (καθαρος) dat "rein" of "zuiver" betekent. Catherina kan dus vertaald worden als "de reine, schone, zuivere".
Bron: nl.wikipedia.org

6.

0   0

Catharina


rein,zuiver
catharin op 2013-03-31


Betekenis van Catharina toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Catalonia Cato >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen