Betekenis Autonomie

Wat betekent Autonomie? Hieronder vind je 14 betekenissen van het woord Autonomie. Je kunt ook zelf een definitie van Autonomie toevoegen.

1.

16   4

autonomie


Autonomie is het recht op zelfbestuur. Dit wil zeggen dat je het recht hebt om zelf keuzes en beslissingen te maken en door te voeren. Binnen een werkomgeving autonomie genieten, houdt in dat je niet alles met een baas moet afstemmen.
 katrien op 2011-08-25

2.

13   4

autonomie


Zelfstandigheid, onafhankelijkheid van personen.
Bron: www.thesauruszorgenwelzijn.nl

3.

11   3

Autonomie


Autonomie betekent het zelf opleggen van wetten. Een autonoom persoon probeert zaken na te streven die voor hem of haar belangrijk of waardevol zijn en bewandelt op die manier een eigen levenspad. Autonome personen kijken kritisch naar zichzelf en anderen en bepalen daarbij welke zaken zij bijvoorbeeld als goed of kwaad, of zinvol of zinloos zien. Zelf nadenken over deze zaken en erover twijfelen maken onderdeel uit van de autonomie. Op die manier kan uiteindelijk een eigen levenspad bewandeld worden. Over de exacte manier waarop autonome personen denken of handelen bestaan meerdere opvattingen en ideeën. In het humanisme is het begrip autonomie een belangrijke waarde. Deze levensbeschouwing stelt dat er vier dimensies van het begrip kunnen worden onderscheiden: zedelijke autonomie, autonomie als politiek ideaal., autonomie als levenskunst en autonomie en geestelijke zorg. Het tegenovergestelde van autonomie is heteronomie. Hierbij schrijft de een de ander de wet voor.
Bron: ensie.nl

4.

8   2

autonomie


(staatsrecht) "zelfstandig, op zichzelf staande entiteit; zonder bemoeienis van buitenaf kunnen handelen. Bijv. provincie en gemeente mogen de eigen huishouding zelf regelen."
Bron: juridischwoordenboek.com

5.

7   4

autonomie


zelfbestuur
Bron: blaucapel.nl

6.

5   3

Autonomie


De term autonomie is afgeleid van het Grieks αυτονομία (autonomía, autos (zelf) + nomos (wet), autonomos (eigen wetten opleggend)) en beschrijft het vrij zijn van extern bestuur. Het concept wordt teruggevonden in politiek, technisch, filosofisch, geneeskundig, moreel en psychologisch verband. Het verwijst daarbij vaak naar de capaciteit van een rationeel individu of bestuur om eigen verantwoorde beslissingen te nemen. Een goed Nederlands synoniem is zelfbestuur of bij individuen zelfstandigheid. Het tegenovergestelde van autonoom is heteronoom.
Bron: nl.wikipedia.org

7.

5   4

autonomie


( politiek ) gedeeltelijk zelfbestuur
Bron: nl.wiktionary.org

8.

4   3

Autonomie


Autonomie is afgeleid uit het Grieks. De vertaling luidt: eigen wetten opleggend. Het slaat op een samenleving die op zichzelf staat en zijn eigen wetten gebruikt. Wanneer we over een individu spreken, doelt het woord autonomie op zelfstandigheid.
 turelinckx op 2014-04-07

9.

3   4

Autonomie


Autonomie wordt gebruikt als synoniem voor zelfredzaamheid. Zelfredzaamheid is het vermogen om algemene dagelijkse levensverrichtingen zelfstandig uit te voeren zoals zichzelf verzorgen, eten, omgaan met geld … .
Bron: participate-autisme.be

10.

5   7

Autonomie


1. beschikking van een patiënt over zijn eigen lichaam 2. zelfstandig werken van een orgaan
Bron: www.dokterdokter.nl

11.

5   7

AUTONOMIE


vrijheid of bevoegdheid om zelf te handelen of te besturen
Bron: parlbruparl.irisnet.be

12.

2   4

autonomie


De mate van zelfstandigheid die men bezit bij het nemen van besluiten of het doorvoeren van acties.
Bron: kennisconsult.nl

13.

4   7

autonomie


au·to·no·mie (de; v) zelfbestuur zelfstandigheid
Bron: vandale.nl

14.

2   5

autonomie


Bestuur over de eigen, interne aangelegenheden. Anders dan na volledige uitoefening van het zelfbeschikkingsrecht is hier geen zeggenschap over het buitenlandse beleid. Veel jonge staten kenden een fase van autonomie voordat zij van kolonie tot soevereine staat werden. Zie ook soevereiniteit . 
Bron: cultureelwoordenboek.nl


Betekenis van Autonomie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Audryanna Audun >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen