Betekenis Apis

Wat betekent Apis? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord Apis. Je kunt ook zelf een definitie van Apis toevoegen.

1.

1   0

Apis


De Apis is een Egyptische godheid, voorgesteld als een stier met een zonneschijf tussen de horens. In de vroege geschiedenis werd de stier beschouwd als vruchtbaarheidssymbool. De koningen uit het Oude Rijk werden vaak met de stier vereenzelvigd en als zodanig afgebeeld. Heersers uit het Nieuwe Rijk kregen ook vaak de bijnaam 'Sterke Stier'. Apis bleef gedurende de hele Egyptische geschiedenis een plaatselijke godheid. Dit veranderde echter tijdens de regering van de Ptolemaeën. Toen werd de verering van de Apisstier een heuse cultus. Bij de keuze van een nieuwe Apisstier hield men rekening met de volgende factoren: Hij moest nog redelijk jong zijn (iets ouder dan een kalf), hij moest een zwarte stier zijn, en een witte streep hebben op zijn rug. Werd de nieuwe Apis gevonden, dan werd dit publiekelijk bekendgemaakt en werd er een groot feest georganiseerd in Memphis om dit heugelijk feit te vieren. De stier zelf hoefde gedurende zijn hele leven niets te doen, en werd door zijn eigen priesters danig in de watten gelegd. Stierf de stier, werd dit wederom publiekelijk bekendgemaakt, en werden er enkele dagen van nationale rouw aangekondigd. De stier werd dan gemummificeerd en bijgezet in een mausoleum waar ook zijn voorgangers lagen, in de necropolis te Saqqara. Hij werd daarna verder vereerd door zijn eigen dodenpriesters. De Heilige Apisstier van Memphis kreeg meer karaktertrekken toebedeeld. Zo werd hij als aardse belichaming van de god Ptah beschouwd. Omdat de stier na zijn dood een band met Osiris aanging, werd hij ook als dodengod gezien. Het was deze stier die de mummie van een gestorvene op zijn rug ten grave droeg.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

0   0

apis


bij ( insect )
Bron: nl.wiktionary.org

3.

0   0

apis


De zoon van Phoroneus en de nymph Teledike, een broeder van Niobe, trachtte met geweld zich van de heerschappij over den Peloponnesos meester te maken, maar werd door eene samenzwering onder Thelxion en Telchin verhinderd zijne plannen uit te voeren. Hij stierf kinderloos en werd na zijnen dood vereerd onder den naam van Serapis.
Bron: koxkollum.nl

4.

0   0

Apis


Apis (Oudgrieks: Ἄπις) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was de zoon van Phoroneus en de nimf Teledice en dus de broer van Niobe. Hij nam het koninkrijk van de Peloponnesos over van zijn vader en vestigde een tiranniek bewind. Hij noemde het gebied Apia naar zijn naam. Maar Thelxion, de koning van Sparta, en Telchis beraamden een aanslag en vermoordden Apis. Apis stierf zonder nakomelingschap. Hij werd opgevolgd door Argos, de zoon van zijn zuster Niobe. Na zijn dood zou hij als een godheid vereerd geweest zijn onder de naam Serapis. Bronnen
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   0

Apis


In de Egyptische mythologie was APIS, de stier god, een orakel. APIS gesymboliseerd welvaart en vooruitziende blik, en voorzien van vertrouwde begeleiding op kwesties van verandering.
 HMe op 2013-04-26

6.

0   0

Apis


Let op: Spelling van 1858 een God der Egyptenaren, dien zij aanbaden, onder de gedaante van eenen levenden zwarten os, die echter aan het voorhoofd en aan eenige andere deelen des ligchaams witte vlekken hebben moest. Zie ook Onuphis
anoniem op 2016-02-17


Betekenis van Apis toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Apirka apk >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen