Betekenis Animisme

Wat betekent Animisme? Hieronder vind je 12 betekenissen van het woord Animisme. Je kunt ook zelf een definitie van Animisme toevoegen.

1.

7   3

animisme


Alle wezens en dingen hebben een ziel
anoniem op 2013-02-26

2.

3   3

Animisme


Animisme
Het animisme wordt ook wel :de natuurgodsdiensten genoemd het is een geloof van geesten en goden die zich met de natuur en gezondheid bezig houden
Mr. Kookpot op 2015-11-29

3.

2   3

Animisme


Animisme is de opvatting die aan alles een ziel toekent. Hieronder vallen ook levenloze dingen, zoals stenen, planten of gebruiksvoorwerpen. Het Latijnse ‘anima’, waar het woord animisme op gebaseerd is, staat voor adem, levensbeginsel, ziel of geest. Een animist gelooft in kwade en goede geesten die in voorwerpen huizen. Volgens de animistische ideeën is een berg bijvoorbeeld een levende steen. Bezieling kan volgens animisme ook aan nog abstractere concepten worden toegekend, zoals aan woorden. Animisme uit zich in bijvoorbeeld het geloof in water-, vuur-, of luchtgeesten, nachtmerries of de geesten van voorouders. Ook aan natuurverschijnselen, zoals donder, kan een ziel toegekend worden. De goede en kwade geesten moeten volgens het animisme goed gestemd gehouden worden aan de hand van offers of rituelen. Animisme is geen religie op zichzelf, maar een kenmerk van andere religies. In sjamanisme komt bijvoorbeeld animisme voor.
Bron: ensie.nl

4.

1   3

Animisme


Animisme (Latijn anima = 'geest', 'ziel') is het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren. Animisme wijst verder ook bezieling toe aan abstracte concepten zoals woorden, eigennamen of metaforen uit de mythologie. Religies waarin animisme voorkomt behoren meestal tot volksgeloof of etnische religies zoals sjamanisme, shinto of bepaalde stromingen binnen het hindoeïsme. Edward Burnett Tylor was de eerste die in zijn werk "Primitive Culture" (1871) een volledig overzicht gaf van animistisch geloof en hierdoor de term animisme in zijn huidige betekenis bepaalde.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

1   4

animisme


 • ( filosofie ) leer volgens welke de ziel de oorzaak is van alle levensfuncties
 • ( filosofie ) ( religie ) levensbeschouwing die aan alle dingen een 'ziel' toekent
 • stroming in de Vlaamse schilderkunst van de 20e eeuw, een reactie op het expressionisme
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 6.

  1   4

  Animisme


  (Van Latijn animus: geest) Het is een natuurgodsdienst waarbij geesten- en voorouder- verering het belangrijkst zijn. Een animist gelooft in het bestaan van goede en kwade geesten, die kunnen huizen in onder meer bomen, dieren en gebruiksvoorwerpen. De geesten moeten goed gestemd worden gehouden door hun offers te brengen, het houden van rituelen, rituele dansen en het houden van taboeregels. Animisme doordrenkt het hele leven van de aanhangers ervan.
  Bron: verhoevenmarc.be

  7.

  1   4

  Animisme


  Animisme is, binnen de kunstgeschiedenis, een stroming in de Vlaamse schilderkunst van de 20e eeuw. De animisten in de Vlaamse schilderkunst vormden geen echte school. De min of meer willekeurige benaming werd gebruikt door Paul Haesaerts, waarmee deze de houding en de esthetiek van enkele los van elkaar staande kunstenaars omschreef, die werkten tussen de twee wereldoorlogen. Het ging daarbij onder meer om Henri Victor Wolvens, Albert Van Dyck, Jozef Vinck. Deze kunstschilders reageerden op wat zij als een buitensporige ontwikkeling van het expressionisme aanvoelden, waarbij zij in opvatting en vorm het 'menselijk-gevoelige' voorop stelden. Deze kunstenaars richtten zich meer op het introspectieve dan het expressionisme. Poëtische gevoeligheid speelde daarbij een rol. De schilder War van Overstraeten meldde zich in 1933 aan bij de "Salon van de Hedendaagse Kunst", een voorloper van "De Introverten". Naast bovengenoemde kunstenaars werden door Haesaerts ook vermeld: Albert Dasnoy, Jean Timmermans, Marcel Stobbaerts, Armand Vanderlick en de jongere 'debutanten' Anne Bonnet, Louis Van Lint, Gaston Bertrant, Gustave Camus, Jan Cobbaert en Marc Mendelson. Hierbij kan men opmerken dat deze laatsten na 1945 de richting van de abstracte kunst insloegen en daarmee bekend werden.
  Bron: nl.wikipedia.org

  8.

  1   4

  animisme


  Alle wezens en dingen hebben een ziel
  anoniem op 2013-02-26

  9.

  1   5

  animisme


  Animisme is de leer dat dingen, zelfs niet-levende, een ziel hebben. (Animus is Latijn voor ziel.) Het is een oud geloof dat wordt gebruikt om het verschil te verklaren tussen een ding dat leeft en een ding dat dood is. Het wordt ook gebruikt als verklaring voor de verschijningen van mensen in hallucinaties of dromen. De animus, geest, of energie bestaat onafhankelijk van het ding, of dat ding nu dood of levend is. Sommige mensen geloven dat de ziel van mensen bestaat voor of nadat het lichaam sterft. Sommigen geloven dat de ziel van dieren en planten nooit vergaan. Sommigen denken dat levenloze voorwerpen zielen hebben. Tegenwoordig is animisme populair in de meeste godsdiensten en bij New Age-mensen. Het is in het bijzonder populair bij mensen die troost vinden in tradities zoals sjamanisme, mogelijk omdat ze de moderne wereld te complex en betekenisloos vinden om enige betekenis te kunnen geven aan zichzelf. De term werd verzonnen door Edward Burnett Tylor in Primitive Culture (1871). Kinderpsycholoog Jean Piaget meende dat animisme een van de aanleggen in het denken van het pre-rationele kind (Zusne en Jones 1989: 27). Animisme is zichtbaar in heel wat sprookjes, vele stripverhalen, en in sommige reclamefilmpjes op televisie, waar zelfs toiletpapier met een geweten kan spreken. - naar de alfabetische lijst -
  Bron: nederlands.skepdic.com

  10.

  1   5

  animisme


  Leer dat alles in de natuur door innerlijke geestelijke krachten wordt bewogen, met andere woorden dat de hele natuur bezield is.
  Bron: cultureelwoordenboek.nl

  11.

  0   4

  Animisme


  Het animisme in parapsychologische context is een verklaringsmodel voor bepaalde verschijnselen. Fenomenen als bijna-doodervaringen, automatisch schrift, ouijabord en andere, kunnen op verschillende manieren worden verklaard. De parapsychologie onderscheidt hierin alvast twee verklaringshypothesen:
  Bron: nl.wikipedia.org

  12.

  1   5

  Animisme


  Volgens het animisme hebben alle wezens en dingen een ziel. Het animistische wereldbeeld is de basis voor animistische religies. Kleuters hebben vaak een animistische houding ten opzichte van de wereld om hen heen, vooral in het geïndustrialiseerde deel van de wereld. Voor een kleuter kunnen bomen praten en kunnen dingen menselijke eigenschappen hebben (antropomorfisering).[bron?]
  Bron: nl.wikipedia.org


  Betekenis van Animisme toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << anisocorie anionisch >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen