Betekenis Alpen

Wat betekent Alpen? Hieronder vind je 9 betekenissen van het woord Alpen. Je kunt ook zelf een definitie van Alpen toevoegen.

1.

6   0

Alpen


Een hooggebergte (top 4807 meter), ontstaan door een botsing van de Afrikaanse plaat met de Europese plaat. Deze botsing vond plaats zo'n 70 miljoen jaar geleden (Tertiair) tijdens de Alpiene plooiingsperiode. Door de grote hoogte zijn veel bergen bedekt met sneeuw en ijs. De Alpen zijn beter toegankelijk dan de Pyreneeen door brede dalen.
Bron: www.digischool.nl

2.

3   0

Alpen


Deze gebergteketen in Midden-Europa is van groot belang voor de verdeling van weertypes in het klimaat van Europa. Het hooggebergte vormt vaak een barrière voor koude lucht vanaf het noorden of voor warme lucht vanuit het zuiden waardoor actieve storingen kunnen ontstaan met hevige buien. Meteorologen spreken vaak van de Genuadepressie, een storing bij Genua ontstaan onder invloed van de Alpen. Bovendien ontstaan er allerlei specifieke winden zoals de warme droge föhn en de minder warme noordföhn. De Alpen kennen sterk wisselende hoeveelheden sneeuw, maar boven de 2500 meter ligt permanent sneeuw. Wintersporters in het Alpengebied wordt aangeraden de lawine-informatie te volgen.
Bron: knmi.nl

3.

3   0

Alpen


De Alpen tellen honderden skigebieden, waarvan enkele tientallen (deels) op gletsjers gelegen zijn, zodat er het hele jaar door geskied kan worden.
Bron: wikitravel.org

4.

2   0

Alpen


Alpen is een stad en voormalige heerlijkheid in Kreis Wesel in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. De gemeente ligt tussen het Ruhrgebied en de Nederlandse grens. De gemeente bestaat uit de kernen Alpen, Menzelen, Veen en Bönninghardt. Alpen telt 12.622 inwoners.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

2   0

Alpen


Alpen, m. mv. gebergte in Italië, Frankrijk en Zwitserland. *-JAGER, m. (-s). *-STREEK, v. (...eken). *...PISCH, bn. van -, uit de Alpen.
Bron: dbnl.org

6.

2   0

Alpen


bergketen die zich uitstrekt van Noord-Italië en Frankrijk over Zwitserland, Oostenrijk, Beieren tot Slovenië
Bron: anw.inl.nl

7.

1   1

Alpen


De Alpen (van Latijns Alpes, van de stam alb- = wit) zijn een bergketen in Europa, die zich uitstrekt van de Franse Middellandse Zeekust in het zuidwesten tot de Pannonische vlakte in het oosten. De oppervlakte van het gebergte is meer dan 200.000 km². De Alpen zijn verdeeld over acht staten: Oostenrijk (29%), Italië (27%), Frankrijk (21%), Zwitserland (13%), Duitsland (5,8%), Slovenië (3,5%), Liechtenstein (0,08%) en Monaco (0,001%). In totaal wonen er tegen de 13 miljoen mensen. De Alpen worden begrensd door de Golf van Genua, de Rhônevlakte, de Povlakte, de Zwitserse Hoogvlakte, het Alpenvoorland van Beieren en de Kleine Hongaarse Laagvlakte. De boog van de Alpen begint bij de Golf van Genua, waar het gebergte oostwaarts overgaat in de Apennijnen. Vanaf hier loopt het gebergte naar het noorden, om dan oostwaarts rond de Povlakte om te buigen. In deze ombuiging komen de Alpen samen met de Jura om dan verder naar het oosten geleidelijk lager te worden. Bij Wenen zijn de Alpen van de geologisch verwante Karpaten gescheiden door het Bekken van Wenen. In het westen van de Alpen liggen toppen boven de 4000 meter, de oostelijke Alpentoppen zijn tot rond de 3000 meter hoog. De hoogste top is de Mont Blanc (4810 m) en daarnaast zijn er nog 128 toppen hoger dan 4000 meter. De Alpen is een relatief jong gebergte, gevormd tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair. In de Alpen ontspringen vele grote rivieren van Europa, zoals de Rhône, de Rijn, de Po en de Inn. De Alpen vormen een belangrijke klimatologische en geografische barrière in Europa. Ze vormen de waterscheiding tussen het noorden en zuiden van Europa en scheiden het mediterrane klimaat van Zuid-Europa van de door de Atlantische Oceaan beïnvloede gematigde klimaten van Noord- en Midden-Europa. Sinds de prehistorie vormen de Alpenpassen belangrijke verbindingen tussen Zuid- en Noord-Europa.
Bron: nl.wikipedia.org

8.

1   1

Alpen


Van de topografie moet je kennen (niet minder, maar ook niet meer): Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Slowenië, Alpe d'Huez, Chamonix, Val dÍsere, Davos, Sankt Moritz en Innsbruck. Op het examen zullen de vragen vooral gaan over de milieugevolgen van het toerisme. Tot 1850 liet men de ramen van de reiskoets blinderen om de weerzinwekkende onherbergzaamheid van de Alpen maar niet te zien. Daarna kwam de periode dat men de woeste natuur ging waarderen. Nou dat hebben de Alpen geweten. De Alpen zijn een hooggebergte (hoger dan 1500 meter) in het hart van Europa. Het is een geologisch jong gebergte, dus scherpe pieken, sterk reliëf. Er ligt eeuwige' sneeuw en er komen veel gletsjers voor. Beroemd om de wintersport, maar de zomersporten komen opzetten (wandelen, klimmen), zodat sprake is van seizoensverlenging*. Milieu gevolgen en gevaren: lawines, erosie, snel wegstromen van smeltwater zodat vroeger onschuldige Alpen-riviertjes nu een ernstige bedreiging vormen en de laatste tijd: rijden door tunnels.
Bron: collegenet.nl

9.

1   1

Alpen


Alpen is een stad en voormalige heerlijkheid in Kreis Wesel in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. De gemeente ligt tussen het Ruhrgebied en de Nederlandse grens. De gemeente bestaat uit de kernen Alpen, Menzelen, Veen en Bönninghardt. Alpen telt 12.622 inwoners.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van Alpen toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Alp alpenhoorns >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen