Betekenis Agogisch

Wat betekent Agogisch? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord Agogisch. Je kunt ook zelf een definitie van Agogisch toevoegen.

1.

0   0

agogisch


Volgens de agogiek. Een agogisch stuk is een muziekstuk waarin de uitvoerder kleine tempoverschillen heeft doorgevoerd in zijn interpretatie.
 katrien op 2011-09-03

2.

0   1

Agogisch


Agogisch in de muziek heeft betrekking op de nuancering van het muziektempo. Voor een goede en gevoelige voordracht is soms golving in tijds- of maatindeling noodzakelijk. Op het creatieve vlak van de muziek betekent agogisch dat de musicus op grond van zijn eigen interpretatie, kleine ritmische veranderingen doorvoert ten opzichte van de genoteerde partituur. Het kan ook zijn dat hij het muziekstuk speelt met geringe veranderingen in tempo. Een musicus kan in een muziekstuk 'agogische accenten' leggen door een toon te spelen die is verschoven, dus iets afwijkend van de tel waarop de toon genoteerd staat in het muziekstuk. De musicus maakt een verschil tussen een vroeg en een laat agogisch accent. Agogische elementen zijn vooral belangrijk bij barokmuziek op instrumenten die nauwelijks dynamiek kennen, zoals het orgel en het klavecimbel. Samengevat is agogiek het spelen met het tempo en de noten in een muziekstuk zodat deze dynamischer wordt.
Bron: ensie.nl


Betekenis van Agogisch toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< agogen Agost >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen