Betekenis Achternaam

Wat betekent Achternaam? Hieronder vind je 9 betekenissen van het woord Achternaam. Je kunt ook zelf een definitie van Achternaam toevoegen.

1.

2   2

Achternaam


De achternaam is de naam die een familie draagt, oftewel de geslachtsnaam. Tot een aantal eeuwen geleden werden geslachtsnamen niet tot amper gebruikt. Om toch duidelijk te maken over wie er gesproken werd, gebruikten mensen in veel streken het patroniem, oftewel de vadersnaam. Gerrit werd dan bijvoorbeeld Gerrit, zoon van Willem, dus Gerrit Willems. Pas in de dertiende eeuw had bijna iedereen een achternaam. In de Westerse cultuur wordt meestal de achternaam van de vader doorgegeven aan het kind, mits de ouders met elkaar getrouwd zijn of de vader een erkenningakte heeft getekend. In Nederland is het ook toegestaan om de achternaam van de moeder aan het kind te geven. Als dit niet wordt aangegeven bij de burgerlijke stand, krijgt het kind standaard de achternaam van de vader.
Bron: ensie.nl

2.

1   1

achternaam


family name
Bron: utwente.nl

3.

0   1

achternaam


wettelijk vastgelegde achternaam die iemand bij de geboorte erft van de vader of moeder en die volgt op één of meerdere voornamen; familienaam
Bron: anw.inl.nl

4.

1   3

achternaam


een naam die van geslacht op geslacht en indien gewenst door het huwelijk overgedragen wordt
Bron: nl.wiktionary.org

5.

0   2

achternaam


ach·ter·naam (de; m; meervoud: achternamen) naam van de familie waartoe men behoort
Bron: vandale.nl

6.

0   2

achternaam


(personen- en familierecht) geslachts- of familienaam.
Bron: juridischwoordenboek.com

7.

0   2

Achternaam


De achternaam of familienaam van een persoon, soms ook geslachtsnaam genoemd, is het gedeelte van de naam van deze persoon, dat hij of zij ontvangen heeft van de voorgaande generatie. In de Westerse cultuur en veel andere culturen is dat meestal de vadersnaam. In dat systeem wordt alleen de familienaam van de vader aan de kinderen doorgegeven. Met een achternaam wordt een familiale verwantschap van personen aangeduid. De in wetten vastgelegde regels voor naamgeving verschillen van land tot land.
Bron: nl.wikipedia.org

8.

0   2

Achternaam


Een achternaam is het deel van de persoonsnaam dat door de vorige generatie is doorgegeven. Een achternaam volgt op de voornaam. Een achternaam wordt ook wel familie- of geslachtsnaam genoemd.
Bron: wiewaswie.nl

9.

0   2

achternaam


De achternaam of familienaam van een persoon, soms ook geslachtsnaam genoemd, is het gedeelte van de naam van deze persoon, dat hij of zij ontvangen heeft van de voorgaande generatie
Bron: volkabulaire.nl


Betekenis van Achternaam toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< achterdocht achterdochtig >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen